30.04.2018 | Bölüm 15
Roma İmparatoru Neron’un, II. Dünya Savaşı’nda uçan pilotların, Ay’a yolculuk yapan Buzz Aldrin’in ve şehirler arası otobüs kullanan kaptan şoförlerin ortak noktası ne olabilir? Cevap, renkli iki camda (veya Neron’un durumunda inceltilmiş değerli taşta) gizli: Güneş gözlükleri. Tarihi, modası, pazarı, sağlık açısından önemi hakkında konuştuğumuz güneş gözlüklerinin bir aksesuardan daha fazlası olduğunun farkında mısınız?
15.4.2018 | Bölüm 14
Müzik deneyiminizi düşünün… İlk hangi mecrada dinlediniz? Şimdi en çok nereden müzik dinliyorsunuz? Belki de artık müzik dinlemiyorsunuz, çünkü o eski tadı alamıyorsunuz. Evdeki kutularında toz tutmuş, çalınmayı bekleyen kasetleri düşünerek hazırladığımız bu kayıtla geçmişe giderek, kaset, kasetçalar ve walkman sahiplerine (aslında kendimize) sesleniyoruz. Dijital ortamda manyetik bantın öyküsü!
29.3.2018 | Bölüm 13
Kurşun kalemler, boya kalemleri, tüy kalemler, dolma kalemler, tükenmez kalemler, keçeli kalemler… Tarihte belki de en fazla kalem çeşidine sahip olduğumuz dönemi yaşıyoruz. Oysa bizim parmaklarımız yazı yazmak için daha çok klavye üstünde geziniyor. İmza atmak, form doldurmak veya not almak için hiç beklemediğimiz bir anda ihtiyaç hissettiğimiz her türde kalemin öyküsü bu kayıtta.
26.3.2018 | Bölüm 12
Bu bölümde teknoloji ve internet dünyasından bazı haberler derledik: Cambridge Analytica skandalı, otonom sürüş modundaki bir aracın deneme sürüşü sırasında şehirde neden olduğu ölümcül kaza, artırılmış gerçekliğin moda dünyasıyla işbirliği ve gündelik yaşamımızda vaz geçemediğimiz akıllı telefonlardan rol çalmaya aday “akıllı gözlükler” ile ilgili çalışmalar.
17.3.2018 | Bölüm 11
Dostun başa düşmanın ayağa baktığı söylenir. Yani giydiğimiz ayakkabı bizi yansıttığı için önemlidir. Atalarımızın ayaklarını hava ve çevre koşullarından korumak için etraflarındaki malzemelerden yaptıkları ilk sandaletler ve makosenler, zamanla yeni yöntem ve hammaddelerle değişecek ve yerlerini prestij unsuru ayakkabılara bırakacaktır. Sandaletler, bağcıklı ayakkabılar, botlar, çizmeler, yüksek ökçeler, babetler ve tabii ki spor ayakkabılar! Ayakkabının evrimini dinlemek isteyenlere…
9.3.2018 | Bölüm 10
8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nden Dünya Kadınlar Günü’ne uzanan zorlu adımları takip ettik. Önyargılarımızı nasıl kırarız? Alıştığımız davranış biçimlerini değiştirebilir miyiz? Basmakalıp kadın ve erkek imgesini aşabilir miyiz? Bu soruların yanıtını bulmak kolay olmasa da aramaya bir yerden başlamak gerekiyor.
3.3.2018 | Bölüm 9
Gündelik yaşamımızda yararlandığımız çoğu nesneyi o kadar doğal bir biçimde kabul ediyoruz ki nereden geldiklerini, nasıl dönüştüklerini düşünmüyoruz bile. Gündelik eşyalarımızdan bazılarını tasarım ve kültürel açıdan inceleyeceğimiz bu serimizin ilkini çantalara ayırdık. İşlevselliğinden statü sembolüne dönüşme macerasına kısa bir göz atıyoruz.
22.2.2018 | Bölüm 8
“Eğer yapamayacağınızı düşünüyorsanız, haklısınız. Yapamazsınız.” Yeni fikirlere, yaratıcı düşüncelere ihtiyaç duyuyoruz, ancak farklı fikirler geliştirebilmek için azimli olmanın veya zaman ayırmanın yetmediğini görüyoruz. Alanlarında başarılı, yenilikçi insanları bizlerden ayıran nedir? Beyin fırtınası gibi yöntemlerden verim elde etmek için ne gibi püf noktalarına dikkat edilmeli? Bazı büyük markaların uyguladığı söylenen “2 pizza yöntemi” ve “70-20-10 kuralı” işe yarayabilir mi?
Risk almak veya almamak işte bütün mesele bu!
17.2.2018 | Bölüm 7
Bir günün anatomisi! Dünya Öykü Günü ve Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat hakkında konuştuk. Dünya Öykü Günü’nün ilanı, Sevgililer Günü için yapılan harcamalar, sosyal medya paylaşımları gündemimizi oluşturdu. Biraz da devam eden Kış Olimpiyatları’nın sosyal medyadaki yansımasına değindik.
9.2.2018 | Bölüm 6
Günümüzün en yaygın fotoğraf çekim yöntemi özçekim, İngilizce adıyla selfie, nereden geldi? İlk özçekimi kim yaptı? Adını kim koydu? Özçekimin kilometre taşlarını merak edip araştırdık. Araştırmamız sırasında Fikret Kaftanoğlu’nun GÖRÇEK’ine rastladık. Acaba bu icadı önceden biliyor olsaydık, Türkçede “özçekim” sözcüğünü değil de “görçek” sözcüğünü mü kullanmayı seçerdik?
1.2.2018 | Bölüm 5
Müzik endüstrisi eğlence sektörünün bir parçası olarak, verilen ödüllerle, yapılan haberlerle, yazılan eleştirilerle kendi kendini besleyen bir yapıya sahip. Bu yapının bir ayağını da Grammy Ödülleri oluşturuyor. 28 Ocak’ta sahiplerini bulan ödüller biz müzikseverlerin de dikkatini çekti ve 60. yılını kutlayan bu ödül töreninin içeriğine ve geçmişine birlikte bir göz attık.
25.1.2018 | Bölüm 4
Yeni teknoloji ürünleri sorunlarımızı gerçekten çözmeye mi yönelik? Yoksa önce ürün üretilip sonra ona bir amaç mı biçmeye çalışılıyor? ABD’de 50 yıldır düzenlenen CES (Consumer Electronic Show) bu yıl 9-12 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta yapıldı. Birçok ülkeden katılımcının cin fikirleri ve prototipleriyle pek azının ise üretilebilir, pazara sunmaya hazır ürünleriyle yer aldığı fuarın içeriği geleceğimizi nasıl şekillendirecek? Oradaki ürünler ile ilgili duyduklarımızı paylaştık. Konuşmamızın sonunda ise bu ürünlerin ne kadarı gerçek hayatta işimize yarar, diye sormadan edemedik.
18.1.2018 | Bölüm 3
Kişisel tarihimizde ürünler kadar markaların da ayrı bir yeri var. Bu haftayı da böyle bir markayla ilgili güzel bir sergiyle açtık. “Bir Ulusu Giydirmek: 1956-2000 Yılları Arası Sümerbank Desenleri Sergisi“ni gezdik, izlenimlerimizi konuştuk. Ayrıca Ankara ve İstanbul’dan, ulusal ve uluslararası sanat dünyasının önemli isimlerine ait merak ettiğimiz birkaç sergi haberini de paylaşmadan edemedik.
11.1.2018 | Bölüm 2
Yediğimiz ama yutamadığımız bir yiyecek hakkında konuşuyoruz. Doğu Akdeniz’de de Orta Amerika’da da -hatta bulunan en eski kalıntısına göre Kuzey Avrupa’da da- aynı derecede sevilmiş ve tüketilmiş sakız üzerine konuşurken çocukluğumuza döndük. Program sonunda nanelisinin mi yoksa damla sakızlısının mı daha güzel olduğu konusunda bir türlü anlaşamadık ama çiğnediğimiz sakızı (yoksa ciklet mi demeliyiz?) sokakta yere atmamak konusunda hemfikiriz!
4.1.2018 | Bölüm 1
En iyi yazılımcılar, algoritmacılar, istatistikçiler, siber güvenlik uzmanları, bilim ve teknoloji dünyasının en zekileri enerji ve yeteneklerini neden sosyal medya için kullanıyor? “Beğen”ilerimiz sosyal medya platformlarındaki haber akışımızı nasıl etkiliyor? Bir dönemin ünlü e-posta dolandırıcılık konusu Nijeryalı prens ile ilgili son gelişme. Siz siz olun, internet üzerinden sunulan iyi tekliflere, güzel kampanyalara kanmayın!